Zwem-ABC
Aanmelden voor zwemlessen
Meld jouw kind aan voor zwemlessen, eenvoudig via Zwemscore.
Register your child here for swimming lessons
👇
Ga naar Zwemscore
Benieuwd naar de wachtlijst? Klik hier voor meer informatie
Zwembad Son biedt het enige echte Zwem-ABC
In Nederland mag iedereen zwemles aanbieden en een zwemdiploma uitgeven. Dit is namelijk niet wettelijk geregeld. De verschillende zwemdiploma’s leiden helaas niet altijd op tot dezelfde Nationale Norm Zwemveiligheid. Wij hebben echter de Licentie Nationale Zwemdiploma’s en worden elk jaar onafhankelijk getoetst door de stichting Nationale Raad Zwemveiligheid. Zo weet je als ouder zeker dat de zwemlessen en het zwemdiploma voldoen aan de meest recente kwaliteitscriteria en leg je de basis voor een leven lang zwemplezier en –veiligheid.
Dit geeft je als ouder/verzorger 4 zekerheden:
- Gediplomeerde en gekwalificeerde zwemonderwijzers, zodat je kind in veilige handen is en met plezier naar zwemles gaat. Zo werken de zwemonderwijzers volgens de Gedragscode Zwembranche, hebben een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en blijven bijgeschoold.
- Je kind ontvangt de Nationale Zwemdiploma’s A, B en C. Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma C voldoet je kind aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Deze officiële diploma’s worden bijvoorbeeld erkend door brandweer, politie en sportopleidingen voor de uitoefening van verschillende beroepen.
- De zwemlesaanbieder hanteert een helder beschreven zwemlesmethode, zodat je kunt bepalen welke aanbieder het beste bij jouw kind past. Tijdens de zwemles wordt je als ouder ook goed op de hoogte gehouden van de vorderingen van je kind.
- Een constante kwaliteit van de zwemlesaanbieder, geborgd door onafhankelijke jaarlijkse controle en toetsmomenten bij het diplomazwemmen.
Kijk voor meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen van andere ouders over dit onderwerp op www.allesoverzwemles.nl.
Zwemlessen voor de kinderen
Leren zwemmen hoort bij de dagelijkse opvoeding van kinderen. Want met al het water om ons heen schuilt gevaar in een klein hoekje. De leeftijd waarop wij starten met baby-/peuterzwemmen is vanaf 5 maanden. Als de kinderen 4 jaar worden kunnen ze doorstromen naar het spettertraject (watergewenning). We beginnen met het Zwem-ABC vanaf 5 jaar. De kinderen zijn dan fysiek en motorisch zover ontwikkeld dat ze de bewegingen en vaardigheden van het zwemmen redelijk onder de knie krijgen waardoor hun zelfvertrouwen in het water groeit.
Het leren zwemmen bestaat uit drie grote delen;
- Onderbouw: groepen Goudvis en Kikker
- Middenbouw: groepen Inktvis en Dolfijn
- Bovenbouw: groepen A-, B- en C-diploma
Wanneer de kinderen starten met zwemles maak je de keuze voor 1 x per week zwemles of 2 x per week zwemles.
- 1 x per week 45 min zwemles op woensdag
- 1 x per week 45 min zwemles op zaterdag
- 2 x per week 45 min zwemles op maandag/donderdag
- 2 x per week 45 min zwemles op dinsdag/vrijdag
Volgens de NRZ heeft een kind gemiddeld 72 klokuren nodig voor het behalen van het Zwem-ABC. Bij 1x per week zwemmen duurt dit ongeveer 2 jaar, terwijl het met 2x per week zwemmen slechts 1 jaar duurt. Je kind moet dan wel vaker in de week naar het zwembad. De betaling is bij 1x per week zwemmen gespreider, maar het totaalbedrag van de opleiding blijft hetzelfde als bij 2x per week zwemmen.
In elke periode is er eenmaal gelegenheid om de lessen bij te wonen door een kijkles die gecombineerd wordt met gekleed zwemmen, waarbij ouders aan de rand van het bad mogen zitten en vragen kunnen stellen aan de zwemonderwijzer(es).
Spettertraject
Wanneer je kind niet graag onder de douche staat, bang is om zelfstandig in het water te springen en...
Spettertraject
Wanneer je kind niet graag onder de douche staat, bang is om zelfstandig in het water te springen en moeite heeft met spetters in het gezicht raden wij aan om je kind te laten deelnemen aan de lessen van het spettertraject. Tijdens deze lessen geven wij kinderen de mogelijkheid vanaf 4 jaar d.m.v. spelletjes kennis te laten maken met water, met als doel het kind watervrij te maken. Tijdens deze lessen geven wij kinderen vanaf 4 jaar de mogelijkheid om door middel van spelletjes kennis te maken met het water, met als doel het kind watervrij te maken. Onder watervrij verstaan wij, dat een kind zonder gebruik te maken van hulpmiddelen (zwemvleugels), zelfstandig in het water durft te springen en zelfstandig onder water durft te gaan en te blijven. Dit is een goede voorbereiding op de ABC zwemlessen.
Eindtermen
- Zelfstandig te water durven gaan vanaf de kant
- Onder water oriëntatie
- Onder water zijn en blijven
- Voortbewegen in het water
Als de kinderen de leeftijd van 5 jaar hebben bereikt, komen ze in aanmerking voor doorstroming naar het Zwem-ABC.
Onderbouw groep Goudvis
Alle kinderen die starten met het zwem-ABC beginnen in de groep Goudvis. Deze lessen duren 45 minute...
Onderbouw groep Goudvis
Alle kinderen die starten met het zwem-ABC beginnen in de groep Goudvis. Deze lessen duren 45 minuten en worden 1 of 2 x per week gegeven.
Als een leerling in de groep Goudvis via allerlei ervaringen in en onder water durft te zijn, en durft te drijven en draaien, kun je een logisch vervolg maken in het leerproces van het kind. Het aanleren van de borst-/rugcrawl benen is een eerste stap. Om hiermee te kunnen beginnen moet aan alle voorwaarden worden voldaan om in een horizontaal vlak te liggen.
Je kind stroomt door naar de volgende groep Kikker van het Zwem-ABC als het aan de uitvoeringswijze van de eindtermen voldoet. Het kind krijgt een poster waarop een sticker geplakt kan worden. Na iedere periode die gehaald wordt, kan je kind daarop steeds een sticker plakken tot het Zwem-ABC compleet is.
Eindtermen
Survival (gekleed)
- springen in het water
- voortbewegen via allerlei loopvormen
In badkleding
- in het water springen vanaf de kant
- voorwerp van de bodem oprapen
- uitblazen in / onder water
- lopen door het water, vallen en opstaan
- drijven op de buik / 1/2 draai lengte as vervolgens
- drijven op de rug
- borst- en rugcrawl met afzet vanaf de kant
Kledingeisen
T-shirt
Onderbouw groep Kikker
In de groep Kikker komt het accent te liggen op het aanleren van de enkelvoudige rugslag en de schoo...
Onderbouw groep Kikker
In de groep Kikker komt het accent te liggen op het aanleren van de enkelvoudige rugslag en de schoolbeenslag.
In de eerste fase leert het kind vooral specifieke stuw-ervaringen. Hierdoor ontstaat het “watergevoel” dat zo belangrijk is om te komen tot voortbewegen. Tevens wordt een begin gemaakt met het aanleren van de rugcrawl hele slag en de borstcrawl hele slag met het hoofd in het water. Deze ervaringen leggen een basis om in horizontale ligging verder te gaan met voortbewegen. Tevens bieden de ervaringen voldoende veiligheid en vertrouwen om de bewegingen verder uit te bouwen.
Je kind stroomt door naar de volgende groep Inktvis van het Zwem-ABC als het aan de uitvoeringswijze van de eindtermen voldoet.
Eindtermen
Survival (gekleed);
- te water gaan vallen en opstaan
- voortbewegen op buik en rug
In badkleding;
- vanaf de kant in het water springen en onder water gaan
- onder water gaan door hoepel/poortje
- enkelvoudige rugslag
- rugcrawl hele slag met afzet vanaf de kant
- schoolbeenslag
- borstcrawl met afzet vanaf de kant
- drijven op de buik/ ½ draai lengte as vervolgens
- drijven op de rug
- watertrappen
Kledingeisen
T-shirt en korte broek.
Middenbouw groep Inktvis
In deze groep leren de kinderen de combinatie schoolslag met hoofd in het water. Ook worden de borst...
Middenbouw groep Inktvis
In deze groep leren de kinderen de combinatie schoolslag met hoofd in het water. Ook worden de borstcrawl hele slag mogelijk met ademhaling, de rugcrawl en de enkelvoudige rugslag verbeterd.
Je kind stroomt door naar de volgende groep Dolfijn van het Zwem-ABC als het aan de uitvoeringswijze van de eindtermen voldoet.
Eindtermen
Survival (gekleed)
- te water gaan
- watertrappen
- voortbewegen op buik en rug
In badkleding;
- zittend vanaf de kant voorover onder water door hoepel
- enkelvoudige rugslag
- rugcrawl combinatie met start
- schoolslag combinatie hoofd in het water
- borstcrawl combinatie met 2 a 3 ademhalingen met start
- drijven buik ½ draai lente as vervolgens
- drijven rug
- watertrappen
Kledingeisen
T-shirt en korte broek.
Middenbouw groep Dolfijn
In deze groep wordt de ademhaling van de schoolslag aangeleerd. De borstcrawl hele slag met ademhali...
Middenbouw groep Dolfijn
In deze groep wordt de ademhaling van de schoolslag aangeleerd. De borstcrawl hele slag met ademhaling wordt aangeleerd/verbeterd. De overstap naar het diepe bassin wordt in stapjes uitgevoerd. Er wordt een begin gemaakt met te water gaan vanaf de kant. Dat kan met een voorwaartse sprong (voetsprong) of duiken. Ook het onder water zwemmen door een gat wordt aangeleerd/geoefend.
Je kind stroomt door naar de volgende groep A van het Zwem-ABC als het aan de uitvoeringswijze van de eindtermen voldoet.
Eindtermen
Survival (gekleed);
- te water gaan en watertrappen
- schoolslag
- zelfstandig uit het water klimmen
In badkleding;
- onder water zwemmen door gat
- schoolslag met ademhaling
- enkelvoudige rugslag
- borstcrawl met (zijwaartse)ademhaling met start
- rugcrawl met start
- drijven buik, enkele slagen zwemmen ½ draai lengte as vervolgens,
- drijven rug
- watertrappen
Kledingeisen
T-shirt of blouse met lange mouwen, korte broek en schoenen. ( schoenen zonder echte zool (surf en/of bootschoenen ) zijn niet toegestaan)
Bovenbouw groep Diploma A
Bij de opleiding A worden de zwemslagen verder ontwikkeld en nieuwe behendigheidsonderdelen en vaard...
Bovenbouw groep Diploma A
Bij de opleiding A worden de zwemslagen verder ontwikkeld en nieuwe behendigheidsonderdelen en vaardigheden toegevoegd. De afstanden worden langer en gekleed zwemmen wordt zwaarder. Je kind worden voorbereid om aan de eisen Normering Nationale Zwemdiploma’s te voldoen.
Vervolgens mag je kind gaan afzwemmen en schuift het een groep door. Het diplomazwemmen vindt plaats op de laatste zaterdag van elke periode. Wanneer je kind niet aanwezig kan zijn bij het diplomazwemmen, kan dit niet worden ingehaald.
Na het behalen van diploma A beheers je vaardigheden voor een zwembad zonder attracties. Zwemdiploma A is de opstap naar Zwemdiploma B en het complete Zwem-ABC.
Standaard examenprogramma zwemdiploma A
A1 proef Survival (gekleed)
- Van enige hoogte te water gaan met een voetsprong voorwaarts, na het bovenkomen aansluitend
- 15 seconden watertrappen, gevolgd door
- 12,5m zwemmen, proef afronden met
- Zelfstandig uit het water klimmen
A2 proef Borst en rugcrawl
- 5 meter borstcrawl
- 5m rugcrawl
A3 proef Conditiezwemmen
- 25m schoolslag, gevolgd door
- 25m enkelvoudige rugslag, gevolgd door
- 25m schoolslag onderbroken door 1 maal voorwaarts richting de bodem zakken, gevold door
- 25m enkelvoudige rugslag
A4 proef Onder water oriëntatie
- Van de kant te water gaan met een sprong (duiken heeft de voorkeur), gevolgd door (zonder boven te komen)
- Onder water zwemmen door een gat in een verticaal in het water hangend zeil dat zich op 3 meter van de startkant bevindt.
A5 proef Je vertrouwd voelen in het water
- Enkele slagen zwemmen op de buik, aansluitend
- 5 seconden drijven op de buik, aansluitend enkele slagen zwemmen, gevolgd door
- Halve draai naar rugligging, gevolgd door
- 10 seconden drijven op de rug
A6 proef Boven water oriënteren en verplaatsen
- Van de kant te water gaan met een sprong naar keuze, gevolgd door
- 60 sec watertrappen met gebruik van armen en benen, waarin 2 keer, al watertrappend, een hele draai om de lengteas gemaakt wordt
Kledingeisen
- Badkleding
- T-shirt of blouse met lange mouwen
- Lange broek, jurk of rok tot de enkels
- Schoenen (schoenen zonder echte zool zoals surf en/of bootschoenen zijn niet toegestaan)
Bovenbouw groep Diploma B
Bij de opleiding B worden de zwemslagen verder ontwikkeld en nieuwe behendigheidsonderdelen en vaard...
Bovenbouw groep Diploma B
Bij de opleiding B worden de zwemslagen verder ontwikkeld en nieuwe behendigheidsonderdelen en vaardigheden toegevoegd. De afstanden worden langer. Je kind wordt voorbereid om aan de eisen Normering Nationale Zwemdiploma’s te voldoen.
Vervolgens mag je kind gaan afzwemmen en schuift het een groep door. Het diplomazwemmen vindt plaats op de laatste zaterdag van elke periode. Wanneer je kind niet aanwezig kan zijn bij het diplomazwemmen, kan dit niet worden ingehaald.
Na het behalen van diploma B beheers je vaardigheden voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling. Zwemdiploma B is de tussenstap naar Zwemdiploma C = Nationale Norm Zwemveiligheid.
Standaard examen programma Zwemdiploma B
B1 proef Survival (gekleed)
- Achterwaarts te water gaan, aansluitend
- 15 seconden watertrappen, gevolgd door
- 50m zwemmen, onderbroken door 1 keer onder een drijvend voorwerp door zwemmen, proef afronden met
- Zelfstandig uit het water op de kant klimmen
B2 proef Borst en rugcrawl
- 10 meter borstcrawl
- 10 meter rugcrawl
B3 proef Conditie zwemmen
- 25 meter schoolslag, gevolgd door
- 25 meter enkelvoudige rugslag, gevolgd door
- 25 meter schoolslag, gevolgd door
- 25 meter enkelvoudige rugslag, gevolgd door
- 25 meter schoolslag, gevolgd door
- 25 meter enkelvoudige rugslag, onderbroken door 2 keer een halve draai om de lengteas (van rug naar buik en van buik naar rug)
B4 proef Onder water oriëntatie
- Van de kant duiken, gevolgd door (zonder boven te komen)
- Onder water zwemmen door een gat in een verticaal in het water hangend zeil dat zich op 6 meter van de startkant bevindt
B5 Proef Je vertrouwd voelen in het water
- In het water springen met een sprong naar keuze, aansluitend
- 15 seconden drijven op de rug, gevolgd door
- 5 meter hoofdwaarts voortbewegen op de rug met gebruik van armen en benen in de richting van een drijvend voorwerp, gevolgd door
- 20 seconden met gebruik van een drijvend voorwerp blijven drijven
B6 proef Boven water oriënteren en verplaatsen
- Van de kant te water gaan met een sprong naar keuze, aansluitend
- 60 seconden watertrappen met verplaatsen in meerdere richtingen, met gebruik van armen en benen, proef afronden met
- 1 keer voetwaarts richting de bodem zakken
Kledingeisen
- Badkleding
- T-shirt of blouse met lange mouwen
- Lange broek, jurk of rok tot de enkels
- Schoenen (schoenen zonder echte zool zoals surf en/of bootschoenen zijn niet toegestaan)
Bovenbouw groep Diploma C
Bij de opleiding C worden de zwemslagen nog verder ontwikkeld en nieuwe behendigheidsonderdelen en v...
Bovenbouw groep Diploma C
Bij de opleiding C worden de zwemslagen nog verder ontwikkeld en nieuwe behendigheidsonderdelen en vaardigheden toegevoegd. De afstanden worden langer en het gekleed zwemmen wordt zwaarder.
We gaan met deze lessen verder 1 x per week 45 minuten.
Vervolgens mag je kind gaan afzwemmen. Het diplomazwemmen vindt plaats op de laatste zaterdag van elke periode. Wanneer je kind niet aanwezig kan zijn bij het diplomazwemmen, kan dit niet worden ingehaald.
Na het behalen van diploma C beheers je vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). Met dit diploma voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.
Standaard examen programma Zwemdiploma C
C1 proef Survival (gekleed)
- Te water gaan met een rol voorover, aansluitend
- 15 seconden watertrappen, gevolgd door
- 30 seconden verticaal blijven drijven met gebruik van een drijvend voorwerp, gevolgd door
- 5 meter voortbewegen op de rug met gebruik van armen
- Zelfstandig uit het water op de kant klimmen
- Te water gaan met een sprong waarbij het hoofd boven water blijft, aansluitend
- 100meter zwemmen, onderbroken door 1 keer onder een drijvend voorwerp door zwemmen en 1 keer over een drijvend voorwerp heen klimmen, proef afronden met
- Zelfstandig uit het water op de kant klimmen
Tijdens dit onderdeel wordt geen jas gedragen:
- Te water gaan met een sprong naar keuze, enkele slagen zwemmen, aansluitend
- 1 meter voor een verticaal in het water hangend zeil onder water gaan en onder water zwemmen door het gat in het zeil
C2 proef Onder water oriëntatie
- Van de kant duiken, gevolgd door (zonder boven te komen)
- Onder water zwemmen door een gat in een verticaal in het water hangend zeil dat zich op 6 meter van de startkant bevindt, proef afronden met
- Naar de oppervlakte zwemmen, oriënteren en bovenkomen in een soort wak
C3 proef Conditiezwemmen
- 75 meter schoolslag, onderbroken door 1 keer hoofdwaarts richting bodem gaan, gevolgd door
- 75 meter enkelvoudige rugslag
C4 proef Borst en rugcrawl
- 15 meter borstcrawl
- 15 meter rugcrawl
C5 proef Je vertrouwd voelen in het water, boven water oriënteren en verplaatsen
- Van de kant te water gaan met een sprong naar keuze, aansluitend
- 30 seconden watertrappen met gebruik van armen en benen met verplaatsen in meerder richtingen, gevolg door
- 15 seconden drijven op de rug, proef afronden met
- 30 seconden watertrappen met de benen
Kledingeisen
- Badkleding
- T-shirt of blouse met lange mouwen
- Lange broek, jurk of rok tot de enkels
- Jas met lange mouwen
- Schoenen (schoenen zonder echte zool zoals surf en/of bootschoenen zijn niet toegestaan)